Dieta a dbanie o zęby

Uśmiech jest najlepszą wizytówką człowieka, a zdrowe i białe zęby są jego podstawą. Poza kontrolnymi wizytami i odpowiednią higieną należy również stosować odpowiednią dietę. Powinna ona być bogata w wapń, tłuszcze i witaminy. Wapń to niezbędny materiał budowlany, który odpowiada za strukturę zębów. Jedzmy zatem: jajka, ser zółty, mleko, jogurt naturalny - wpływa korzystnie na florę przewodu pokarmowego, w tym jamy ustnej oraz jest to naturalna bariera przed szkodliwymi bakteriami. Ryby, szczególnie morskie, to także źródło białka, które korzystnie wpływa na zęby. Ryby mają dużo witaminy D, od której w dużym stopniu zależy prawidłowa gospodarka wapniowo-fosforowa. To z kolei wpływa na twardość zębów. Rozwój próchnicy hamuje też olej kokosowy i picie dużej ilości wody mineralnej (oczyszcza cały organizm oraz zęby z resztek pokarmu). Dbając o zęby ograniczmy spożycie cytrusów lub po ich zjedzeniu nie szczotkujmy zębów przez pół godziny. Zawierają one kwasy , które prowadzą do kwasowej erozji szkoliwa, co zwiększa ryzyko jego mechanicznego uszkodzenia. Zwróćmy jednak uwagę, że najczęstszą przyczyną próchnicy są słodycze, zwłaszcza te oblepiające zęby (żelki, batony). Dlatego myjmy zęby zaraz po ich zjedzeniu. Pamiętajmy,że jedynym cukrem, który nie szkodzi naszym zębom to cukier brzozowy - ksylitol.